Krajem 1995. godine rodila se ideja o osnivanju Udruženja likovnih umjetnika TPK, sada udruženje likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona (ULUTK). Već u januaru naredne godine, tačnije 13.01.1996. godine, održava se osnivačka skupština na kojoj su prisutni umjetnici, osnivači, dali naziv udruženju i odredili njegove osnovne ciljeve.

Prvi predsjednik udruženja bio je Zdravko Novak, a upravni odbor sastojao se od 7 članova, na čijem čelu se nalazio Nihad Džibrić. Od tada je Udruženje likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona organizovalo preko 46 kolektivnih, te veliki broj samostalnih izložbi.

ULUTK je aktivno učestvovalo u kolonijama: „Bristol (Engleska), „Breške“, „Marić“, „Srebrenik“, Sava – Brčko, „Osijek“, „Vitez“, produciralo i štampalo pozivnice, plakate i kataloge, fotomonografije i knjige (fotomonografija „Vršani“, knjiga „Trag svjetlosti Atifa Kujundžića, te „Čitanje grada“, tekstove Aleksandra Ace Adamovića.

Unutar Udruženja je neko vrijeme egzistirala grupa „Open space“ čiji je cilj bio podizanje svijesti o značaju očuvanja okoline. Tako je ova grupa pod okriljem ULUTK počela propitivati prostor u kojem živimo. Nastaju projekti „Aleksandrijska biblioteka“, „Kicelj“, „Jala“ te „Vršani“. Tuzla open space je inicirala da se na općinskom vijeću pokrene tema „Vršani-živo nasljeđe“, te da se ovaj lokalitet označi
kao mjesto od posebnog kulturnog značaja. Rezultat ovog projekta je fotomonografija i niz televizijskih emisija na FTV-u i BHT 1.

Udruženje likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona je organizovalo niz izložbi značajnih bosansko-hercegovačkih umjetnika:
– Izložba „Močvara“ (juni 2002) i „Voajer“ Fikreta Libovca,
– „Svjetla“ prof. Mustafe Skopljaka
– Izložba Muamera Bajramovića, Jasmina Kukavice i dr.

Također, članovi grupe Tuzla Open Space/ULUTK su bili i u organizaciji „Prvog bijenala umjetnost minijature“. ULUTK je u saradnji sa turističkom zajednicom TK organizovala „1. Međunarodnu likovnu koloniju Puračić“.

Od 2014. godine Udruženje je od grada Tuzle dobilo adekvatan prostor na korištenje – Soni trg br.6. Do sada je na ovoj adresi organizovano nekoliko kolektivnih i samostalnih izložbi. Također tokom mjeseca maja 2015. godine u prostorijama Udruženja održane su četiri edukativno-kreativne radionice sa grupom mladih iz 6 osnovnih i srednjih škola sa područja grada Tuzle.

Mnogi današnji likovnjaci su svoje prve korake javnog predstavljanja napravili upravo kroz angažman Udruženja. Tokom protekle 24 godine kontinuiranog rada, kroz Udruženje je djelovalo preko 250 članova, amatera i profesionalaca, koji su godinama obogaćivali kulturni sadržaj Tuzle i Tuzlanskog kantona.